Zgłoś uwagę

"Europa na widelcu 2016" - wielka biesiada we Wrocławiu

Tradycyjnie festiwal rozpoczniemy jarmarkiem produktów. Od 1 do 5 czerwca będzie można skosztować i kupić produkty regionalne. W tym samym terminie odbędą się również targi książki kulinarnej. 3 czerwca będzie dniem wrocławskim. Po raz pierwszy w historii festiwalu sprzedaż porcji degustacyjnych odbędzie się dwukrotnie i już w piątek zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia m.in.: hubertówki na trójniaku, makówek, gołąbków babci Karoli czy śląskiego nieba. Wszystkie przepisy pochodzą z „Wrocławskiej książki kucharskiej”, która tego dnia będzie miała swoją premierę. Książkę będzie można kupić na rynku. Ambasadorką wydania jest Beata Śniechowska, zwyciężczyni 2. edycji programu Master Chef.
 

4 czerwca świętujemy na całego! Rozpoczynamy o 12:45 paradą kucharzy. Kolejnym ważnym punktem będzie biesiada. Na stołach pojawi się 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury. Ponadto w programie gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!), warsztaty pieczenia chleba, konkursy, koncerty i tort. Tradycyjnie już zajadać będziemy się szparagami i truskawkami prosto z pola. Na finał zagra dla nas Wrocław Respect Orchestra – to wyjątkowy projekt wrocławskich muzyków pod kierownictwem Mariusz Dziubka, który będzie miał swoją premierę właśnie na finał Europy na widelcu!

Rynek, Wrocław
3–4 czerwca 2016

3 czerwca, Dzień wrocławski

Zaczynamy o 15.30, otwieramy kasy i zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia

 

W programie:

  • premiera „Wrocławskiej książki kucharskiej”
  • zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie
  • konkurs na najlepszy produkt dolnośląski
  • warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • stoisko promujące Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
  • koncert zespołu Ŝanĝo

 

4 czerwca, Biesiada Europejskich Stolic Kultury

O 12.45 rozpoczynamy paradą kucharzy, wtedy też rusza sprzedaż cegiełek na 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury

 

Ponadto w programie:

  • specjalny klip upamiętniający rocznicę wolnych wyborów
  • gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!)
  • warsztaty pieczenia chleba
  • konkursy z nagrodami
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • koncert Backstage Acoustic
  • na finał tort i premierowy występ Wrocław Respect Orchestra

 

Imprezy towarzyszące

Rynek

1–5 czerwca

Jarmark produktów regionalnych

Targi książki kulinarnej

 

Muzeum Poczty i Telekomunikacji

3 czerwca

O godz. 12.00 odbędzie się wernisaż wystawy „Europa od kuchni” – zaprezentowane zostaną znaczki pocztowe z serii Europa poświęcone gastronomii oraz fotografie wyłonione w konkursie zatytułowanym „Tropem europejskich smaków”, zorganizowanym przez Muzeum i Biuro Promocji Miasta i Turystyki we Wrocławiu.
 

pl. Solny

3–5 czerwca

Podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky

(bilety można zakupić online i wygrać w konkursach na scenie)

 

Browar Mieszczański

4–5 czerwca

4 czerwca od 14.00 do 22.00, a 5 czerwca od 11.00 do 18.00 Browar Mieszczański zaprasza na Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa, w programie:

  • koncerty (Banda Comunale)
  • iluminacje świetlne Claudi Reh
  • premiery piw z wrocławskiego browaru kontraktowego Sancti Lucas  

 

5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Food Design Expo, czyli plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne i premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP.

Europa na widelcu, 4 czerwca 2016

Menu Europejskich Stolic Kultury

Europejska Stolica Kultury – europejskie miasto wybrane przez Unię Europejską, które w ciągu jednego roku może zaprezentować życie kulturalne miasta, całego regionu i państwa. Pierwszym Europejskim Miastem Kultury były w 1985 r. Ateny. W 1999 r. nazwę zmieniono na Europejską Stolicę Kultury. W roku 2000 wyjątkowo wybrano aż 9 miast, aby podkreślić wkład miast europejskich w osiągnięcia kultury i cywilizacji światowej, wśród nich znalazł się Kraków.

W tym roku tytuł piastuje Wrocław i Donostia-San Sebastian.

 

Wielka Brytania

Liverpool (2008)

Damian Kogutiuk

Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną

Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar

 

Belgia

Bruksela (2000)

Edward Jany

Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku

Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej

 

Czechy

Praga (2000)

Zbigniew Koźlik

Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem

Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym

 

Francja

Avignion (2000)

Marcin Śliwa

Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska

Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere

Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami

 

Grecja

Ateny (1985)

Servet Kovaci

Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa

Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami

 

Hiszpania

Donostia – San Sebastian (2016)

Robert Grygiel

Gazpacho – andaluzyjski chłodnik

Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat

 

Irlandia

Cork (2005)

Damian Jeleń

Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków

Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą

Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką

 

Litwa

Wilno (2009)

Ołena Marciniak

Cepelinai  (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku

Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem

Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków

 

Niemcy

Essen (2010)

Grzegorz Pomietło

Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim

Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym

 

Polska

Kraków (2000)

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna

Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce

 

Portugalia

Lizbona (1994)

Sebastian Witkowski

Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo

Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym

 

Rumunia

Sybin (2007)

Grzegorz Chmolowski

Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli

Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku

 

Szwecja

Sztokholm (1998)

Sylwia Korzeniewska

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym

Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków

 

Turcja

Stambuł (2010)

Piotr Zieliński

Imambayıldı – faszerowane bakłażany

Baklava – bałkański deser

 

Węgry

Pecz (2010)

Tomasz Gotfryd

Marhapörkölt – mięso duszone z papryką

Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju

 

Włochy

Bolonia (2000)

Robert Poliński

Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim

Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone

Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy

 

 

 

Europa na widelcu, 3 czerwca 2016

Menu Wrocławia – Europejskiej Stolicy Kultury 2016

Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia rodzinnej pamięci, często składająca się z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Ten fenomen znalazł odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która powstała w ramach działań w Europejskiej Stolicy Kultury 2016 i z której pochodzą poniższe dania.

 

Maciej Dorosz i Robert Poliński

Hubertówka na trójniaku – zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego
 

Maciej Dorosz i Robert Poliński

Makówki – polski deser

 

Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki

Gołąbki babci Karoli – gołąbki z kaszą jaglaną i ziemniakami

 

Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki

Żeberka zapiekane z kiszoną kapustą

 

Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki

Zapiekanka z wiosennej botwiny i koziego sera

 

Przemysław Bogucki

Śląskie niebo – wieprzowina duszona z suszonymi owocami

Galeria

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

Europa na widelcu

Podziel się

Wróć do spisu aktualności
<< Poprzednia Następna >>

Nagłówek


Email marketing software powered by FreshMail