Zgłoś uwagę

Kamienica z widokiem na niebo – świetlik Joanny Piaścik

KAMIENICA Z WIDOKIEM NA NIEBO
Świetlik Joanny Piaścik, Wrocław – wejście od podwórza


Kiedy mieszkańcy wrocławskich kamienic wyglądają przez okna na własne podwórko najczęściej widzą samochody, puste place lub inne budynki. Artystka Joanna Piaścik diametralnie zmieniła tę sytuację i sprawiła, że lokatorzy jednej z nich widzą... niebo. Wykorzystała do tego system lustrzanych powierzchni ustawionych pod odpowiednim kątem w podwórku-studni, które odbijają światło. Inauguracja projektu odbyła się 22 października w podwórku przy ul. Kościuszki 160.

Pomysł na ten nietypowy projekt narodził się z obserwacji codziennego życia mieszkańców wrocławskich kamienic. Podczas spacerów po Przedmeściu Oławskim warszawska artystka Joanna Piaścik zauważyła, że podwórka nie są przestrzenią wspólną, na której chętnie się spędza czas: - Przestrzenie pomiędzy kamienicami są albo bardzo duże, należące do wielu budynków, albo niezwykle małe, ciasne i ciemne. Podwórko przy ul. Kościuszki szczególnie uderzyło mnie swoim nietypowym układem. Znajduje się tam maleńki świetlik wciśnięty w rogu większego podwórza, który odcięty jest furtką. Furtka była zamknięta na klucz. To mnie zaintrygowało. Początkowo sądziłam, że jest zamknięta na stałe. Z czasem zorientowałam się, że mieszkańcy kamienicy korzystają z tej przestrzeni regularnie, przechodząc wyrzucić śmieci lub rozwiesić pranie. Zależało mi bardzo, aby zachować te funkcjonalne aspekty malutkiego podwórka, podkreśla Joanna Piaścik.

 

Projekt artystki składa się z dwóch cześci. Jedna z nich to system luster zamontowanych na cementowym dnie podwórka-studni. Kąt nachylenia powierzchni podyktowany jest względami technicznymi. Powierzchnie opadają nieznacznie w dół w kierunku umieszczonego centralnie na płycie podwórka odpływu odprowadzajàcego wodę deszczową. Kiedy mieszkańcy będą wyglądać przez okno, zamiast betonu zobaczą niebo – lustrzane odbicie tego, co ponad budynkami. Druga część projektu to aspekt czysto praktyczny: instalacja nowych sznurów do rozwieszania prania i ułatwienie swobodnego przejścia do śmietników w podwórzu obok. - Mamy nadzieję, że dzięki naszemu projektowi przechodzący tędy mieszkańcy zatrzymają się chwilę dłużej, by popatrzeć na niebo … u swoich stóp.  Wierzę w siłę rzeczy małych, wierzę, że tak miły widok może poprawić komuś humor, spowodować, że lepiej rozpocznie się dzień. A jak się lepiej rozpocznie, to ma wielkie szanse zakończyć się jeszcze lepiej, dodaje artystka.


Wrocław – wejście od podwórza:

www.wroclaw2016.strefakultury.pl/podworze /
www.facebook.com/wejscieodpodworza /
www.instagram.com/wroclaw_wejscie_od_podworza

Na wszystkie wydarzenia w ramach projektu „Wrocław – wejście od podwórza” wstęp wolny.

Galeria

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

swietlik_1_fot.alicjakielan 11 swietlik_17_fot.alicjakielan swietlik_18_fot.alicjakielan swietlik_21_fot.alicjakielan swietlik_22_fot.alicjakielan swietlik_24_fot.alicjakielan swietlik_27_fot.alicjakielan swietlik_28_fot.alicjakielan swietlik_1_fot.alicjakielan swietlik_2_fot.alicjakielan swietlik_3_fot.alicjakielan swietlik_5_fot.alicjakielan swietlik_6_fot.alicjakielan swietlik_7_fot.alicjakielan swietlik_8_fot.alicjakielan swietlik_9_fot.alicjakielan swietlik_10_fot.alicjakielan swietlik_11_fot.alicjakielan swietlik_12_fot.alicjakielan swietlik_13_fot.alicjakielan swietlik_15_fot.alicjakielan

Podziel się

Wróć do spisu aktualności
<< Poprzednia Następna >>

Nagłówek


Email marketing software powered by FreshMail