Zgłoś uwagę

Książka na widelcu i premiera Wrocławskiej Książki Kucharskiej

Dokładnie rok temu podczas pierwszego festiwalu książki kucharskiej „Książka na widelcu” organizowanego w ramach „Europy na widelcu”, Biuro Europejskiej Stolicy Kultury zaprosiło wrocławian do przesyłania przepisów i rodzinnych historii, które złożyć się miały na portret miasta „od kuchni” – Wrocławską Książkę Kucharską. Otrzymaliśmy bardzo wiele propozycji, niezwykłych i ciepłych opowieści oraz zdjęć, które dobitnie pokazały, że przywiezione z różnych regionów tradycje, kultywowane i twórczo przetwarzane, są niezwykle ważnym elementem tożsamości współczesnych wrocławian.

Z ogromną radością zapraszamy na długo wyczekiwaną premierę Wrocławskiej Książki Kucharskiej, która odbędzie się 3 czerwca na scenie „Europy na widelcu”. W spotkaniu udział weźmie Beata Śniechowska, ambasadorka projektu, a także autorzy przepisów, które znalazły się w książce.

Jak pisze we wstępie do publikacji Beata Śneichowska: „Wrocławska Książka Kucharska to wyjątkowa publikacja, w której znajdują się przepisy okraszone ciepłymi wspomnieniami, zabawnymi historyjkami, z których można odczytać emocje autorów i choć przez chwilę poczuć klimat panujący w ich kuchniach. Wierzę, że Wrocławska Książka Kucharska to nie tylko zbiór smacznych przepisów i ciekawych kulinarnych opowieści, ale i inspiracja, aby jeszcze bardziej zastanowić się nad wyglądem i smakiem wrocławskiej kuchni i coraz mocniej się z nią utożsamiać”.

Premierze towarzyszyć będzie druga edycja festiwalu książki kulinarnej „Książka na widelcu”. W dniach 3-4 czerwca 2016 na specjalnych stoiskach odwiedzający będą mogli kupić książki kucharskie z oferty wielu polskich wydawców, a także – premierowo – Wrocławską Książkę Kucharską.

Galeria

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

Wrocławska książka kucharska konfitura_ESK_kaszamanna-6890 pierogiZmiesem_ESK_kaszamanna-7004 okładka front

Podziel się

Wróć do spisu aktualności
<< Poprzednia Następna >>

Nagłówek


Email marketing software powered by FreshMail