Zgłoś uwagę

Targi książki kulinarnej „Książki na widelcu” oraz książka kucharska z przepisów wrocławian

EnW_fot

Już po raz siódmy między 3 a 7 czerwca wrocławski rynek zamieni się w wielką ucztę. Podczas tegorocznej edycji festiwalu „Europa na widelcu” po raz drugi odbędą się targi  książki kulinarnej, a wrocławianie będą mieli szansę na przesłanie własnego przepisu do wspólnej książki kulinarnej.

Prezydent Rafał Dutkiewicz podczas konferencji prasowej przedstawił najnowszy owoc współpracy między Biurem Promocji Miasta oraz Biurem Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 – „Książkę na widelcu” i projekt wydawnictwa książkowego „Wrocławska Książka Kucharska”, tworzonego z przepisów kulinarnych nadsyłanych przez wrocławian.

„– Nasi dziadkowie, nasi rodzice – z różnych stron dawnej i dzisiejszej Polski – przywieźli na te ziemie różnego rodzaju przepisy. Wszystkich wrocławian chcemy zaprosić do tego, aby w ramach tegorocznej edycji Europy na Widelcu przedkładali nam takie domowe przepisy, z których Irek Grin, kurator ESK, wyda specjalną książkę kucharską. Ukaże się ona w 2016 r. – stając się częścią Europejskiej Stolicy Kultury oraz wpisze się w to, że w przyszłym roku Wrocław będzie także Światową Stolicą Książki” – mówi prezydent Rafał Dutkiewicz.

Przepisy będą zbierane od 3 czerwca do 21 listopada. Można je przynieść właśnie na targi książki kulinarnej albo wysłać na adres Biura Europejskiej Stolicy Kultury, ul. Ruska 46B, 50-079 Wrocław, lub e-mail: literatura@wroclaw2016.pl. Organizatorzy zachęcają również do dołączenia krótkich opisów historii potrawy w rodzinie, zdjęć, rysunków, a nawet kuchennych pamiątek. [źródło: wroclaw.pl]

Podczas trwania „Europy na widelcu” w specjalnie przygotowanej strefie odbędą się Targi książki kulinarnej. Na pięciu stanowiskach wrocławscy księgarze będą sprzedawali książki kulinarne z całego świata w atrakcyjnych cenach.  Oprócz księgarzy swoją obecnością zaszczycą nas znawcy kuchni Wrocławia i Dolnego Śląska, przedstawiciele wrocławskiej blogosfery kulinarnej oraz magazynów kulinarnych.

Między 3 a 7 czerwca odwiedzający będą mieli szansę raczyć się smakołykami przygotowanymi przez szefów kuchni oraz wystawców z całej Europy. W tym roku oprócz tradycyjnych już szparagów i truskawek do składników przewodnich dołączają ryby słodkowodne ze stawów Milickich. Jak zawsze gospodarzami imprezy będą Piotr Bikont oraz Robert Makłowicz.

Szczegółowy program wydarzeń dostępny jest na stronie www.smakiwroclawia.pl

Podziel się

Wróć do spisu aktualności
<< Poprzednia Następna >>

Nagłówek


Email marketing software powered by FreshMail