Zgłoś uwagę

Weekend Zamknięcia ESK 2016: ESK od kuchni!

Podczas Weekendu Zamknięcia warto zajrzeć także do wrocławskich kawiarni i restauracji. W ramach akcji ESK od kuchni (15-18 grudnia) wybrane z nich serwować będą wyjątkowe potrawy z wydanej w tym roku Wrocławskiej Książki Kucharskiej. Skosztować będzie można m.in. pasty jajecznej Dziadka Karola, Cesarskiego Przysmaku, czyli ciasta drożdżowego z cynamonową kruszonką, kiesełyci z ziemniakami, czyli łemkowskiego żuru owsianego, pomidorowej z Oporowa, Śląskiego Nieba, czyli schabu z suską sechlońską i blinów gryczanych z crème fraiche. Kulturalnej kuchni szukać można w wielu kawiarniach, które przedstawiamy poniżej. 

→ zobacz także: KULTURALNA ZIMA W ESK 2016

→ bądź na bieżąco: WYDARZENIE NA FB 




Bema Café (ul. Drobnera 38)
"Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami" & "Sernik mojej mamy"

Bema Café (ul. Legnicka 56)
"Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami" & "Sernik mojej mamy"

Cafe Borówka (ul. Świdnicka 38A)
"Śląskie Makówki"

Etno Cafe Okrąglak" (ul. Świdnicka 42)
"Cesarski przysmak (śląska drożdżówka z cynamonową kruszonką)"

ETNO CAFÉ Wrocław Ovo (ul. Podwale 82/91)
"Bliny gryczane z łososiem i koperkiem" & "Kresowa pasta jajeczna Dziadka Karola" & "Cesarski przysmak (śląska drożdżówka z cynamonową kruszonką)"

ETNO CAFÉ Wrocław Pasaż Grunwaldzki (plac Grunwaldzki 22, poziom 0)
"Kresowa pasta jajeczna Dziadka Karola" & "Cesarski przysmak (śląska drożdżówka z cynamonową kruszonką)"

La Maddalena Restauracja (ul. Włodkowica 9)
"Bliny gryczane/ wędzony łosoś/ bita śmietana/ piklowane buraki/ kawior z koperku/ mus z palonego szczypiorku/ olej rydzowy"

Machina Organika (ul. Ruska 19)
"Pierogi z tofu z białą fasolą"

Mama Manousch - Food & Wine (ul. Świdnicka 4A)
"Bliny gryczane z crème fraîche/ ikra/ karp Milicki (produkt regionalny)/ czarnuszka/ burak/ jabłko/ szczawik"

Klubokawiarnia Mleczarnia (ul. Włodkowica 5)
"Śledź w kożuchu"

Nadodrze - Cafe Resto Bar (ul. Drobnera 26A)
"Żeberka zapiekane z kiszoną kapustą" & "Bliny ziemniaczane"

Olszewskiego 128 (ul. Olszewskiego 128)
"Hubertówka na Trójniaku"
*w piątek restauracja czynna do godziny 16:00
*zalecana wcześniejsza rezerwacja (530 530 918)

Restauracja Jasna (ul. Włodkowica 18)
"Kiesełyca z ziemniakami (łemkowski żur owsiany kiszony w domu)"
* 16.12 impreza zamknięta od 15:00
* 17.12 impreza zamknięta

Szynkarnia - local food & multitap (ul. Św. Antoniego 15)
"Pomidorowa z Oporowa (z lanymi grahamowymi kluskami)" & "Śląskie Niebo (schab z suską sechlońską, buchty z mąki z grodzkiego młyna)"

"Wrocławska Książka Kucharska to wyjątkowa publikacja, w której znajdują się przepisy okraszone ciepłymi wspomnieniami, zabawnymi historyjkami, z których można odczytać emocje autorów i choć przez chwilę poczuć klimat panujący w ich kuchniach. Wierzę, że ta książka to nie tylko zbiór smacznych przepisów i ciekawych kulinarnych opowieści, ale i inspiracja, aby jeszcze bardziej zastanowić się nad wyglądem i smakiem wrocławskiej kuchni i coraz mocniej się z nią utożsamiać."
Beata Śniechowska

Galeria

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

ESK od kuchni ESK_od_kuchni_PLAKAT ESK_od_kuchni_cover_FB

Tagi

Podziel się

Wróć do spisu aktualności
<< Poprzednia Następna >>

Nagłówek


Email marketing software powered by FreshMail