Książka na widelcu odbędzie się w dniach 3-7 czerwca na wrocławskim Rynku. Po raz pierwszy w jednym miejscu we Wrocławiu zaprezentowana zostanie tak szeroka oferta najciekawszych wydawnictw z ostatnich lat poświęconych kuchni i gotowaniu. Festiwal zlokalizowany będzie obok Dolnośląskiej Biblioteki Publicznej im. Tadeusza Mikulskiego, na stoiskach nr 11,12,13,14 i 15. Codziennie od środy do niedzieli w godzinach 10.00-21.00 będzie można zakupić książki ze zniżką w wysokości aż 20%. Stoiska obsługiwane będą przez inicjatywę „Wrocławskie Księgarnie”.
Podczas Książki na widelcu nie zabraknie również rozmów o kuchni Wrocławia i Dolnego Śląska. 3 czerwca o godzinie 18.00 w Dolnośląskiej Bibliotece Publicznej odbędzie się spotkanie z autorami książki Kuchnia Wrocławia: specjalistą od dziejów wrocławskiej gastronomii doktorem Grzegorzem Sobelem oraz znawczynią tradycji regionalnych Dolnego Śląska Barbarą Jakimowicz-Klein. Zaprezentujemy także książkę Barbary Jakimowicz-Klein pod tytułem Kuchnia Dolnego Śląska. Rozmowę poprowadzi Anna Rumińska ze Slow Food Dolny Śląsk. Spotkanie jest otwarte dla publiczności, a tuż po nim odbędzie się degustacja dań przygotowanych przez Slow Food Dolny Śląsk.